Kategorier
Okategoriserade

Älgjakt i September

I år är mitt 25 år som jägare och jag har väl fällt kanske 15 älgar dock har jag aldrig jagat älg i September. Så när Jörgen frågade om jag ville bli med till Idre och jaga så behövdes ingen betänketid. Efter det att det praktiska ordnats med familj och jobb så var det bara att börja längta och träna lite ute på älgbanan.
Söndagen fick bli resdag och på morgonen lämnade en karavan Fjöle för resan norrut. Efter ett par stopp för att rasta hundar, sträcka på ben och äta lite så kom vi fram till Idre och stugan. Eftermiddagen och kvällen använde vi till att bo in oss, ha jaktmöte, äta mycket gott och ha det trevligt.

I gryningen den första morgonen var vi 9 spända män som smög ut på pass eller placerade ut sig för att släppa hund. Det dröjde inte länge innan Jörgen rapporterade att han hade haft järv i passet! Nu fick det hela en helt annan dimension, tidigare hade man varit helt tagen av den vackra naturen och den otroliga tystnaden men att det även fanns möjlighet att få se djur man bara sett i fångenskap gjorde att man skärpte sig ett par snäpp. Här skulle det minsann inte skramlas, viftas bort mygg eller nått annat. Nu var det osynlig som gällde!

Hundarna jobbade bra i värmen och det blev några drev, tyvärr åt fel håll eller förbi tomma pass. Några observationer var det vi fick med oss ur skogen.

På tisdag hade vinden vänt och vi hade några moln mellan oss och solen. Några hundratals meter från där vi parkerade bilarna hade en björn lagt en stor skit mitt i vägen, så nu visste vi att även nalle var nära. 
Vi började med samma passlinje som på måndagen och ganska så snabbt började observationerna att ramla in. Vid halv 11 kom det fram en tjur till Anders och där blev den kvar. Hundarna jobbade dock vidare och vi passade ytterligare en dryg timme innan vi avbröt såten. 

Det var nu jag skulle få mitt livs naturupplevelse. Jag hade hunnit få av mig alla varma kläder, gjort patron ur, packat ryggsäcken och väntade på passgrannen skulle komma när det hände. En otrolig tjur dök upp i passet från början kanske dryga 80 meter men han kom snett mot mig. Jag blev helt paff och bara stirrade, ville inte skrämma bort han utan stod helt still och tittade. En enormt stor, svart oxe men den största krona jag någonsin sett gick 50, 40, 30 meter framför mig. Kom på att jag måste räkna taggarna men kom av mig flera gånger och fick börja om,  fick det iaf till minst 11 på min sida. När han var 15 meter från mig fick han vind av mig och rusade 40 meter innan han sänkte farten. Jag fick upp mobilen och började fippla efter kameraappen. Tyvärr blev inte bilden något bra men det skiter jag i för jag var där!

Onsdagen var vår sista jaktdag och med magen full av god mat gick vi ut på våra sista pass. Hundarna fick upp älg men vi fick endast vackra minnen med oss ut ur skogen denna dag. Vi återsamlades och bröt upp vid stugan. Det var ju lika många mil hem som dit, så vi fyllde på med kaffe och började köra söder ut.

Tack alla inblandade för otroliga dagar!

Av Stefan

...ni som känner mig vet...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *