Kategorier
Jakt

Älgjakten 2011

Då var höstens stora jaktliga höjdpunkt förbi. Älgjaktsveckan 2011 erbjöd vackert väder, mycket älg i rörelse och som vanligt trevligt sällskap.

Då var höstens stora jaktliga höjdpunkt förbi. Älgjaktsveckan 2011 erbjöd vackert väder, mycket älg i rörelse och som vanligt trevligt sällskap.

Lea i älgskogen
Lea i älgskogen

Måndagen startade vi med att jag och Lea försökte stöta fram älgar till passkyttarna. Kent rapporterade att han såg flera älgar från sitt pass så vi traskade runt och försökte stöta dessa. Tyvärr gick de över gränsen men troligen svängde de tillbaka för det dröjde inte länge förrän Kjell skjutit en tjur i andra passkedjan. Sedan kom rapporter om att ko och kalv var kvar i området runt skottplatsen så det blev en ny promenad över skogen. När vi fick kontakt så gick det fort genom passkedjan och ut från vår mark.

Tisdagen började inte lika bra vi hade några älgkontakter men det gick åt fel håll. Lea började bli sliten och vi var nästan framme vid bilen när första skottet small, snart följt av flera. Resultatet var en skjuten kalv (som gick över till grannlaget) och en ko som Lennart skjutit i passet vid bäcken. Här fick Lea göra ett sök eftersom kon försvann ur synhåll, när vi var på väg fram kom en tjur och sprang igenom skottplatsen. Men trots detta tog Lea rätt spår och hittade älgkon död efter knappa 150 meter. Nu var det slut på de stora djuren på licensen så resten av veckan blir det kalvjakt.

Onsdag jagade vi i ”byskogen” och hade ingen älgkontakt. Vi avslutade tidigt och detta passade mig bra eftersom jag skulle hem och hämta Hugo som skulle vara med torsdag och fredag.

Hugo vid kalven
Hugo vid kalven

Tordag började med att Hugo och jag hade blivit tilldelade sista passet i kedjan så vi gick själva upp framifrån för att inte behöva gå över hela skogen. Lennart gick med Lea och när de kom upp på skogen drog Lea i väg med riktning mot mig och Hugo, strax kom ko och kalv smygandes fram till passet. De var på väg genom en myr bredvid passet och hade kurs utom skotthåll, men myren var troligen för blöt för de vände och klev upp 25 meter framför passet. Vi hade gott om tid på oss att se djuren och kalven kunde vi sedan beskåda hela dagen där den låg framför passet.

Fredagen vilade Lea och Niklas och Yngve gick och stötte älg, de gjorde det med bravur för jag och Hugo hade en tjur i passet som vi fick titta på i en minut. Det var kallt och det var med stor glädje vi tog emot beskedet att vi skulle bryta upp och ta nya pass. Nu hamnade Hugo och jag i solskenet och vi kunde verkligen njuta trotts att vi bara fick se ett rådjur och att de älgar som var i såten inte var kalvar.

Nu laddar vi om batterierna och är snart tillbaka i älgskogen.

 

Av Stefan

...ni som känner mig vet...

Ett svar på ”Älgjakten 2011”

Hej
Så roligt att läsa om era o Leas bravader i älgskogen, kul att hon sköter sej.

Trevlig jakt fram över, hälsningar Mary
mamma Botilda o syrran Lindis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *