Kategorier
Okategoriserade

Älgjakt i September

I år är mitt 25 år som jägare och jag har väl fällt kanske 15 älgar dock har jag aldrig jagat älg i September. Så när Jörgen frågade om jag ville bli med till Idre och jaga så behövdes ingen betänketid. Efter det att det praktiska ordnats med familj och jobb så var det bara att börja längta och träna lite ute på älgbanan.
Söndagen fick bli resdag och på morgonen lämnade en karavan Fjöle för resan norrut. Efter ett par stopp för att rasta hundar, sträcka på ben och äta lite så kom vi fram till Idre och stugan. Eftermiddagen och kvällen använde vi till att bo in oss, ha jaktmöte, äta mycket gott och ha det trevligt.

I gryningen den första morgonen var vi 9 spända män som smög ut på pass eller placerade ut sig för att släppa hund. Det dröjde inte länge innan Jörgen rapporterade att han hade haft järv i passet! Nu fick det hela en helt annan dimension, tidigare hade man varit helt tagen av den vackra naturen och den otroliga tystnaden men att det även fanns möjlighet att få se djur man bara sett i fångenskap gjorde att man skärpte sig ett par snäpp. Här skulle det minsann inte skramlas, viftas bort mygg eller nått annat. Nu var det osynlig som gällde!

Hundarna jobbade bra i värmen och det blev några drev, tyvärr åt fel håll eller förbi tomma pass. Några observationer var det vi fick med oss ur skogen.

På tisdag hade vinden vänt och vi hade några moln mellan oss och solen. Några hundratals meter från där vi parkerade bilarna hade en björn lagt en stor skit mitt i vägen, så nu visste vi att även nalle var nära. 
Vi började med samma passlinje som på måndagen och ganska så snabbt började observationerna att ramla in. Vid halv 11 kom det fram en tjur till Anders och där blev den kvar. Hundarna jobbade dock vidare och vi passade ytterligare en dryg timme innan vi avbröt såten. 

Det var nu jag skulle få mitt livs naturupplevelse. Jag hade hunnit få av mig alla varma kläder, gjort patron ur, packat ryggsäcken och väntade på passgrannen skulle komma när det hände. En otrolig tjur dök upp i passet från början kanske dryga 80 meter men han kom snett mot mig. Jag blev helt paff och bara stirrade, ville inte skrämma bort han utan stod helt still och tittade. En enormt stor, svart oxe men den största krona jag någonsin sett gick 50, 40, 30 meter framför mig. Kom på att jag måste räkna taggarna men kom av mig flera gånger och fick börja om,  fick det iaf till minst 11 på min sida. När han var 15 meter från mig fick han vind av mig och rusade 40 meter innan han sänkte farten. Jag fick upp mobilen och började fippla efter kameraappen. Tyvärr blev inte bilden något bra men det skiter jag i för jag var där!

Onsdagen var vår sista jaktdag och med magen full av god mat gick vi ut på våra sista pass. Hundarna fick upp älg men vi fick endast vackra minnen med oss ut ur skogen denna dag. Vi återsamlades och bröt upp vid stugan. Det var ju lika många mil hem som dit, så vi fyllde på med kaffe och började köra söder ut.

Tack alla inblandade för otroliga dagar!

Kategorier
Jakt

Älgjakten 2011

Då var höstens stora jaktliga höjdpunkt förbi. Älgjaktsveckan 2011 erbjöd vackert väder, mycket älg i rörelse och som vanligt trevligt sällskap.

Lea i älgskogen
Lea i älgskogen

Måndagen startade vi med att jag och Lea försökte stöta fram älgar till passkyttarna. Kent rapporterade att han såg flera älgar från sitt pass så vi traskade runt och försökte stöta dessa. Tyvärr gick de över gränsen men troligen svängde de tillbaka för det dröjde inte länge förrän Kjell skjutit en tjur i andra passkedjan. Sedan kom rapporter om att ko och kalv var kvar i området runt skottplatsen så det blev en ny promenad över skogen. När vi fick kontakt så gick det fort genom passkedjan och ut från vår mark.

Tisdagen började inte lika bra vi hade några älgkontakter men det gick åt fel håll. Lea började bli sliten och vi var nästan framme vid bilen när första skottet small, snart följt av flera. Resultatet var en skjuten kalv (som gick över till grannlaget) och en ko som Lennart skjutit i passet vid bäcken. Här fick Lea göra ett sök eftersom kon försvann ur synhåll, när vi var på väg fram kom en tjur och sprang igenom skottplatsen. Men trots detta tog Lea rätt spår och hittade älgkon död efter knappa 150 meter. Nu var det slut på de stora djuren på licensen så resten av veckan blir det kalvjakt.

Onsdag jagade vi i ”byskogen” och hade ingen älgkontakt. Vi avslutade tidigt och detta passade mig bra eftersom jag skulle hem och hämta Hugo som skulle vara med torsdag och fredag.

Hugo vid kalven
Hugo vid kalven

Tordag började med att Hugo och jag hade blivit tilldelade sista passet i kedjan så vi gick själva upp framifrån för att inte behöva gå över hela skogen. Lennart gick med Lea och när de kom upp på skogen drog Lea i väg med riktning mot mig och Hugo, strax kom ko och kalv smygandes fram till passet. De var på väg genom en myr bredvid passet och hade kurs utom skotthåll, men myren var troligen för blöt för de vände och klev upp 25 meter framför passet. Vi hade gott om tid på oss att se djuren och kalven kunde vi sedan beskåda hela dagen där den låg framför passet.

Fredagen vilade Lea och Niklas och Yngve gick och stötte älg, de gjorde det med bravur för jag och Hugo hade en tjur i passet som vi fick titta på i en minut. Det var kallt och det var med stor glädje vi tog emot beskedet att vi skulle bryta upp och ta nya pass. Nu hamnade Hugo och jag i solskenet och vi kunde verkligen njuta trotts att vi bara fick se ett rådjur och att de älgar som var i såten inte var kalvar.

Nu laddar vi om batterierna och är snart tillbaka i älgskogen.

 

Kategorier
Jakt

Snart smäller det

Kategorier
Okategoriserade

Älgjakten är inte längre helig!

Filip, 8, vill följa med pappa på älgjakt.
Men rektorn på hans skola säger nej.
– Det är inte en rättighet att vara ledig, säger Roy Resare, rektor.

Kategorier
Familj

Tennbröllop

Idag är det 10 år sedan jag och Mette gifte oss.

Tänk vad fort tiden gång…

Mette och Stefan
Mette och Stefan

Så här såg vi ut den dagen för 10 år sedan när vi besökte Manne Foto strax innan vi åkte till Säffle kyrka för att låta Lena Skoting viga oss i kapellet.
Efter vigselakten gick vi upp i kyrkan där vi döpte vår son Hugo, sen blev det kalas på Syltoppen för släkt och vänner.

Älskar dig Mette.

Kategorier
Geocaching

Skattjakt

Mathilda och Hugo vid utsikten
Mathilda och Hugo vid utsikten

Nu när snön har försvunnit och det har blivit lite skönare utomhus så har familjen börjat logga geocacher igen. Vi började lite smått för två år sedan och förra året var det annat som lockade men nu känns det annorlunda. Eftersom Mette jobbade så bjöd Hugo med Mathilda, vi hade en trevlig utflykt och loggade totalt 6 stycken under dagen.

Nu funderar vi på när och vart vi ska göra nästa utflykt.