Kategorier
Okategoriserade

Uppdatering

Förlåt för den dåliga uppdateringen under hösten, men det har varit fullt upp med annat.
Här kommer en i alla fall en uppdatering på vad Lea har gjort under tiden. Det har varit en händelsefull tid då Lea har gått från valp till ”tonåring” och i stort sett har allt varit underbart.

Passbygge
Passbygge

Innan älgjakten började hade vi en passdag då vi i jaktlaget gick runt och fixade till våra pass, detta var första gången som Lea träffade jaktlaget. Det blev en ganska lång dag i skogen och Lea hade lite svårt att rationalisera med sina krafter.

Skogsvila
Skogsvila

I början på dagen var det mycket spring åt alla håll och kanter men fram på eftermiddagen kunde hon till och med sova medans vi snickrade och röjde.

Stefan på älgjakt
Stefan på älgjakt

Sedan kom den stora dagen och Lea var med om sin första älgjakt. Jag skulle sitta på pass så Lea fick följa med min pappa som skulle gå. På väg till passet mötte vi på en liten tjur som gick och betade i ett hygge.
Pappa och Lea gick senare förbi älgen där den låg så hon fick bekanta sig lite.
Lea på älgjakt
Lea på älgjakt

Lea fick tillbringa eftermiddagen hos mig eftersom pappa var tvungen att gå efter fyrhjulingen. Medans hon låg och sov smög en ko fram i passet, jag hade gått ner i knästående och väntade på att kon skulle komma fram i en öppning. Lea upptäckte mig och började busa och hoppa runt samtidigt som kon kom fram ca 30 meter framför oss. Eftersom jag hade Lea precis framför pipan vågade jag inte skjuta så kon blev stillastående med en perfekt bredsida i säker 20-30 sekunder innan hon gick vidare. Lea upptäkte nu att det var något i skogen och sprang för att kolla vad det var. När hon upptäckte att det var en stor älg så stannade hon upp och låt den springa sin väg.
Vinterlek
Vinterlek

Det har inte varit mycket till vinter här hos oss men en morgon låg det 3 decimeter snö som vi var ut och lekte i. Eftersom det har varit dåligt med snö har det varit svårt att se hur Lea har arbetat i skogen. Jag har ofta tyckt att hon söker ut dåligt och inte verkar så intresserad men den sista gången vi var ute och jagade rådjur hade vi lite spårsnö. Det var då enkelt att upptäcka att ointresset beror på att det inte finns något att jaga. Denna dag var dock rådjuren på rätt ställen och vi hade även turen att Lea fick till ett kort drev, det var inte många skall och rådjuret smet ut mellan två skyttar. Men husse var stolt i alla fall.
Eftersök
Eftersök

På älgjakten samlade jag in lite blod så vi har börjat lite smått med eftersöksträning. Det har gått över förväntan, det är nästan så att hon är lite väl snabb när hon är på spåret. Det går ganska lätt att läsa Lea så det är inget tvivel om när hon är på spåret eller har ett tapp.
Eftersök
Eftersök

Till våren ska vi gå en eftersökskurs hos Sjöbyns Hundpensionat (länk finns i länklistan). Jag är mycket nöjd med de framsteg som Lea har gjort, framför allt eftersöket känns bra för det tycker jag är viktigt.
Eftersök
Eftersök

Den vanliga lydnaden går det så där med, det märks tydligt att Lea börjat utforska gränserna. Ibland är hon lydig så man är stolt som få för att i nästa ögonblick bara vända bort huvudet när man säger något.

Av Stefan

...ni som känner mig vet...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *